SOMS BLIJVEN ZE WEG.

Soms blijven ze weg. En dan bedoel ik niet na een week, of een maand, wanneer je nog helemaal niets verwacht en alleen maar blij verrast bent als iemand terug komt omdat het genoegen wederzijds bleek te zijn. Nee, ik heb het over tien, twaalf, vijftien en zelfs twintig jaar intens contact, wat van de ene op de andere dag plotseling stopt.

"zou er iets gebeurd zijn?" vraag ik me dan af, maar nee, meestal blijken ze nog springlevend te zijn, maar hebben ze besloten er niet langer mee door te willen gaan. De reden? Pensioen, ouderdom, gezondheidsproblemen, minder vrijheid, tijd en energie hebben om het allemaal te regelen. Dat kan. Als het uitgelegd wordt heb ik daar ook alle begrip voor.

Maar weg blijven na twintig jaar omdat ik plotseling teveel impact heb op je privéleven en me verweten wordt dat het door mij komt dat je niet gelukkig bent. Dat het allemaal zo anders had kunnen zijn als je andere keuzes had gemaakt. Werkelijk? Had die keuze dan gemaakt, maar stel mij niet verantwoordelijk voor een leven wat niet aan de verwachtingen voldoet.

Je hebt er ooit zelf voor gekozen, weet je nog?

En al die mannen die vaak al in hun eerst mail vermelden 'nooit hun vrouw te zullen verlaten', ik vraag me serieus af waarom dat er altijd bij vermeldt moet worden? Vraag ik dat? Zou het kunnen dat ik helemaal niet zit te wachten op een relatie, of dat ik misschien zelf wel een relatie heb?!

Het is een soort arrogantie die ik niet begrijp. Of is het misschien angst? Is die vrouw thuis , ondanks het gebrek aan spanning, erotiek en begrip, toch het veilige baken waar men zich stevig aan vast klampt omdat men zonder haar gewoon niets is, of bang is om alles kwijt te raken wat belangrijk is?

Ja, dan begrijp ik de stille aftocht ook opeens wel. Soms is het inderdaad beter om zwijgend het pad te volgen wat je gekozen hebt en niet meer om te kijken naar wat had kunnen zijn. Maar ik had je graag nog even willen bedanken voor alle fijne jaren.

Bij deze dan maar.

1 reactie op “SOMS BLIJVEN ZE WEG.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.